Diz protezi ameliyatı diz eklemi sorunlarının giderilmesi için yapılan cerrahi bir işlemdir. Uyluk kemiği (femur), kaval kemiği (tibia) ve diz kapağı (patella) arasındaki bir eklemi diz eklemi oluşturur.
Vücudun dengesi için diz eklemi önem taşır. Diz ekleminde; yaşla, yaralanmalarla sebebiyle, aşınma ve kronik hastalıklar gibi etkenlerle sorunlar meydana gelebilir.
Diz protezi cerrahisi, diz eklemi sorunlarına çözüm olarak kullanılır. Bu cerrahi işlem sırasında, hasarlı veya aşınmış diz eklemi bileşenleri (femur, tibia ve patella) çıkarılır ve yapay protez bileşenleri ile değiştirilir. Bu protezler, metal ve plastik gibi dayanıklı malzemelerden yapılır ve doğal diz eklemi işlevini yerine getirmek amacıyla tasarlanmıştır.
Diz Protezi Ameliyatı Nedir?
Diz protezi ameliyatında aşınmış ve hasar görmüş diz eklemleri özel olarak üretilmiş polietilen ve metalden oluşan yapay eklem yerleştirilir. Bu sayede hasar onarılmış olur. Diz protezi ameliyatı çeşitleri total diz protezi ve kısmi diz protezi olarak ikiye ayrılır. Total diz protezi ameliyatında eklemin tamamı yapay eklemle değiştirilirken, kısmi diz protezinde sadece hasarlı kısım onarılır.
Diz Protezi Ameliyatına Neden İhtiyaç Duyulur?
Hasar görmüş ya da aşınmış diz eklemine sahip olan kişilerin ağrıları yoğun olabilir. Ayrıca dizdeki hasar sebebiyle hareketlerde kısıtlılık yaşanabilir. Dizdeki bu ağrı diz eklemini hareket ettirdikçe olabileceği gibi hiçbir hareket olmadığı halde de ağrı oluşabilir. Kişinin gündelik hayatı bundan çok etkilenir. Özellikle merdiven çıkmak, yürümek gibi temel faaliyetler bile kişinin çok ağrı çekmesine neden olabilir. Bu ağrı kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü için ve hareket kısıtlılığı olduğu için diz protezi ameliyatına ihtiyaç duyulabilir.
Diz Protezi Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
Diz protezi ameliyatı genellikle orta-ileri yaş grubu hastalarda (60-80 yaş)tercih edilir. Diz ekleminin fazla deforme olması, diz eklemi yüzünden yaşanan ağrıların giderilememesi gibi durumlarda diz protezi ameliyatı tercih edilebilir. Diz protezi ameliyatından önce başka bir tedavi uygulanabiliyorsa o tedavi tercih edilir. Son olarak yapılacak başka bir yöntem yoksa diz protezi ameliyatı yapılabilir.
Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Diz protezi ameliyatı genel/spinal anestezi ile yapılır. Diz eklemini oluşturan kemikler birbirine sürtündüğü için kıkırdak aşınması olduğundan aşınma olan kısımların çıkarılması gerekir. Aşınma olan kısımlar ve kemiğin de bir kısmı alınarak çıkartılır. Çıkarılan bölgeye yapay eklem yerleştirildikten sonra ameliyat sonlanır. Diz protezi ameliyatı yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Diz protezi ameliyatı sonrasında hastanede kalma süreci ortalama 3-5 gün kadardır. Ameliyattan sonraki gün doktor bazı hareketlerin yapılmasını ister. Bu hareketler sayesinde diz protezinin uyumluluğu artar. Ameliyattan sonraki ağrılar ağrı kesicilerle yatıştırılabilir. Hastanede kalma süresi bittikten sonra hasta taburcu olur ve evdeki istirahati boyunca dikkat etmesi gereken unsurlar bulunur. Ani hareketlerden kaçınmak bu süreçte önem taşır. Destek kullanılarak hareket sağlanabilir ancak diz katlama ya da koşma gibi faaliyetlerden uzak durmak gerekir. Hastanın normal hayatına dönmesi 1-2 ay sürebilir. Bu iyileşme sürecinden sonra ameliyat öncesinde oluşan ağrıların %90’ı geçmektedir.
Diz Protezi Ameliyatı Fiyatı
Diz protezi ameliyat fiyatları diz protezi çeşidine, doktorun uzmanlığına göre değişiklik gösterebilir. Diz protezi ameliyatı ile kişinin hareket kabiliyeti artarken ağrılarının azaltılması da mümkündür. Doç. Dr. Selahattin Özyürek diz protezi alanında uzmanlaşmıştır. Bilgi almak için iletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz.